Dimecres, 12 De Desembre De 2018
Pl. Homenatge a la Vellesa, 1, Maldà - 25266
Telèfon: 973330045
Fax:

Lo rebost de la padrina

11/05/2015

El per què d'aquesta ruta...


Foto


No fa pas massa temps, a Maldà com a d'altres pobles, les padrines feien servir moltes plantes per al seu dia a dia. Algunes eren cultivades, però moltes altres creixien espontànies als voltants del poble. En els darrers cinquanta anys, l'evolució de les feines del camp, la disminució de la població i l'aparició dels supermercats han provocat la pèrdua duna gran part daquest saber popular. Recentment però, està ressorgint de nou l'interès per aquestes plantes gairebé oblidades.

 

Gràcies a unes quantes entrevistes realitzades amb gent gran (i no tan gran) de Maldà, hem pogut recuperar part daquest antic saber sobre els diversos usos de les plantes. Les padrines ens han explicat com aprofitaven que els homes feien la migdiada par anar als trossos a collir herbes pels conills, com preparaven alguns plats a base de plantes que ara són considerades males herbes, com elaboraven remeis casolans per a guarir malalties, com feien servir el lledoner, la botja o els jums per a fabricar diferents estris.

 

A la ruta que esteu a punt de començar, hem volgut transmetre aquest coneixement i convidar-vos a observar (i a provar!) el paisatge que ens envolta. El recorregut és accessible a tots, i us convidem a anar fins a l'antic poblat de Maldanell per a descobrir tota la riquesa amagada de la nostra flora. A més, hem fet una selecció de plantes, i les hem ajuntat en tres grans grups: a la Font vella hi trobareu les plantes silvestres comestibles; a Maldanell les plantes aromàtiques, que eren recollides tant pel seu gust particular com per les seves virtuts medicinals; i a l'omplidor, diferents arbres i arbusts que es valoraven pels seus fruits de gust inoblidable, o per la seva utilitat a l'hora de fabricar estris de tot tipus.

 

Esperem que gaudiu de la ruta, i aneu amb compte amb les plantes que trepitgeu!

 

 

 
Cercador

Ajuntament
Totes les administracions

Destacats

Mapa Web