Dijous, 17 De Gener De 2019
Pl. Homenatge a la Vellesa, 1, Maldà - 25266
Telèfon: 973330045
Fax:

Turisme

1 · 2 ...   »

L'ESGLÉSIA ROMÀNICA DE SANT PERE

Foto

La primitiva parròquia sembla que fou lesglésia romànica de Sant Pere. És duna sola nau i té un absis quadrat. Data del segle XII.
Té unes mides de 8 m per 16'80 m en el rectangle de la seva planta. Tant la nau com l'absis són cobertes amb volta de canó sostingut per quatre arcs torals que es recolzen en mitges columnes, amb capitells senzills de pla i cavet.
El més proper al frontis té a mitja columna un altre capitell del qual arrenca un començament d'arc rebaixat, desaparegut o que mai es va arribar a construir. La façana , coronada per una espadanya, té una portada amb arc de mig punt, protegit per un guardapols i sostingut per dues columnes amb capitells ornamentats amb elements de tipus vegetal.

L'ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANTA MARIA

Foto

És un edifici del s.XVIII, d'estil neoclàssic. Té la façana dividida per dues pilastres adossades que fan que transcendeixi a lexterior lestructura interior, de tres naus. Hi ha dues pilastres més a la cantonada que emmarquen tot el conjunt. La portada té dos cossos, cadascun té dues columnes de fus llis i capitell corinti. Damunt de la portada hi ha un frontó corbat que es repeteix a dalt de tot. El campanar és octogonal. Recentment sha rehabilitat tota la coberta, amb la col·laboració de l'Ajuntament i diverses entitats.

L'ERMITA DE SANT JOAN DE MALDANELL

Foto

A lantic poblat de Maldanell hi han trobat restes de gran dinterès arqueològic. Entre els materials trobats hi ha ceràmica neolítica, ibèrica, romana i medieval. Cal pensar que al cim del turó hi havia el castell o la torre de guaita de Maldanell. Hi ha restes d'un dolmen i unes sepultures excavades a la roca, amb gravats sobre algunes delles. Darrerament shan fet excavacions sota una balma gegant i shi han trobat restes duna habitació medieval d'un edifici daparences monumentals que fan pensar en materials gòtics del segle XIII o XIV. Lany 1981 lantiga capella de Sant Joan de Maldanell va ser restaurada pels "Amics de Maldà" i amb aportacions dels veïns del poble.

Al segle XII Maldà era una poble voltat de muralles i tancat amb portals.

EL CASTELL

Foto

El castell medieval forma part de la Història de Catalunya des del segle X.
El primer document on es parla de l'indret de Maldà data del 1040. Ramon Folch de Cardona testà a favor de Vicenç de Cardona deixant-li aquest indret amb la condició que edifiqués un castell, una església i lajudés a lluitar contra els moros.

Lemplaçament de la fortificació del s.XII, on hi ha lantic portal dentrada, difereix del lloc on avui saixequen les ruïnes que es coneixen com a castell de Maldà.
El nou castell fou edificat el 1212 en el seu emplaçament actual
En la nova fortalesa hi ha la inscripció :

Andreu Felip, Mestre d'obres començà l'obra del castell d'en Guillem de Cardona en l'any 1212.

Alguns dels seus murs fan un gruix de 1'85 i 1'95 m fabricats amb blocs de pedra i parets de pedra massissa dentre 6 i 10 m.
Després es va anar engrandint i modificant al llarg dels anys. Un dels restauradors fou Rafael Amat i de Cortada, escriptor entre daltres de Excursions i Calaix de Sastre.

Al començament de la guerra civil l'any 1833, un escamot de carlins capitanejats pel Badia de Castellserà, tement que el castell pogués servir de fortalesa a les tropes liberals, pujaren al poble, i en una nit ben fosca,
incendiaren el castell i lenderrocaren fins no deixar-ne més que les parets mestres.
Lhereu del Sr. Alfonso de Vilallonga Cabeza de Vaca és lactual Baró de Maldà, el qual ha donat ledifici a canvi de participació al PATRONAT DEL CASTELL DE MALDÀ, format per diverses entitats i personalitats col·laboradores, entre elles l'Ajuntament de Maldà.

1 · 2 ...   »
Cercador

Ajuntament
Totes les administracions

Destacats

Mapa Web